INTERAKSI POSITIF MELALUI DAKWAH

Assalamualaikum semua. 🙂

Saya wakil daripada Admin blog ini, ingin memohon maaf sebab kami dah lama tak update blog kan? Maaf sebab ada masalah teknikal sikit di samping kami dah mula sibuk dengan study. Belajar-belajar juga, sebarkan kebaikan jangan dilupa! Betul tak? ^^

Hari ini, saya, Admin 2, ingin berkongsi satu tajuk iaitu Bagaimana Mewujudkan Interaksi Positif Melalui Dakwah. 🙂

Pada pandangan saya, terdapat pelbagai cara untuk kita berdakwah bagi menghasilkan interaksi yang positif. Kebanyakan aktiviti, memerlukan kita untuk saling memerlukan, bantu-membantu serta interaksi antara satu sama lain. Jika dahulu, hanya ada satu radio kotak kayu di kampung. Oleh sebab itu, untuk mendengar radio, semua orang harus bertemu dan berkumpul. Maka, di situ interaksi akan berlaku.

Namun, kini suasana itu telah digantikan dengan Ipod atau Walkman yang menyumbatkan telinga setiap pemilik untuk berada di dunianya sendiri, terpisah daripada segala yang berada di sekeliling. Ianya menghalang interaksi antara satu sama lain.

Pandangan saya, ketiadaan interaksi akan menghilangkan cermin bagi seseorang untuk meneroka potensi dirinya. Sama ada dirinya sentiasa ‘perasan bagus’ atau tenggelam dalam kelemahan kerana gagal mengeluarkan potensi diri yang sebenar.

Oleh itu, Islam mengangkat interaksi dan pergaulan yang menjadi keperluan fisiologi, emosi, mental dan spiritual ini sebagai tuntutan agama. Interaksi di angkat sebagai amal yang afdhal bagi setiap Mukmin. Sabda Nabi Muhamad SAW, “Seorang mukmin yang bergaul dengan orang ramai serta bersabar dengan kesakitan akibat pergaulan dengan mereka itu, adalah lebih baik dari seorang mukmin yang tidak bergaul dengan orang ramai serta tidak bersabar atas kesakitan akibat pergaulan itu”

Saya ada membaca, satu kajian yang telah dibuat. Mereka menyatakan masyarakat kini tidak lagi menghiraukan orang lain dan mereka lebih gemar hidup dalam dunia mereka sendiri. Persaudaraan sesama keluarga menjadi lebih renggang. Ramai orang lebih selesa hidup sendirian sambil melayan teman mereka di dalam Facebook, Twitter dan lain-lain.

Jadi, para pendakwah seharusnya mendekati mereka dengan memasukkan diri dalam kelompok masyarakat siber mereka. Hanya dengan itu sahaja dakwah dapat disampaikan supaya ikatan persaudaraan sesama Islam menjadi lebih kukuh di samping, mesej-mesej dakwah dapat disalurkan lebih santai. Begitu juga, pada orang bukan Islam juga dengan lebih mudah.

“Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama” – Prof.Dr.Sheikh Yusuf Al-Qardhawi.

Jadi, dakwah bukan semata-mata kewajipan. Ia adalah wasilah memberi yang menghadiahkan makna hidup serta kepuasan. Dakwah bukan semata-mata akibat tekanan persekitaran dan segala faktor luaran. Tetapi ia adalah dakwah yang inside-out. Dakwah bukan stress, kerut dahi, bermasam muuka, tetapi ia boleh menjadi ceria, mendamaikan juga menenangkan. Dakwah itu boleh jadi menyeronokkan.

Firman Allah yang bermaksud :

” Serulah (manusia) kepada jalan TuhanMu dengan hikmah dan nasihat yang baik, dan berbincanglah dengan mereka dengan cara baik. Sesungguhnya TuhanMu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalanNya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.”.

Bukankah Nabi sudah berpesan, sampaikan walau sepotong ayat. InsyaAllah..(n_n)

Sekian. Wallahua’lam. 🙂

Advertisements

2 thoughts on “INTERAKSI POSITIF MELALUI DAKWAH

  1. assalamualaikum, sy student uia..bley xkalo sy nk tanya anda beberapa soalan mngenai blog anda ini..bley sy dpt kn email anda x?? tq 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s