PERINGATAN UNTUK SEKEPING HATI

Satu hadis Rasulullah s.a.w. yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. iaitu perkara pertama yang akan diputuskan di hari kiamat ialah seorang yang mati syahid. Maka dihadapkan dan ditanyakan beberapa nikmat Allah kepadanya. Setelah diakui banyaknya nikmat Allah, maka ditanya : Apakah perbuatanmu terhadap nikmat itu? Jawabnya : Saya telah berjuang untuk-Mu sehinggalah mati syahid. Allah menjawab : Dusta engkau! Tetapi engkau berjuang supaya dikenali sebagai pahlawan dan dirimu telah pun terkenal. Kemudian, Allah memerintahkan supaya dirinya diseret ke dalam api Neraka.

Samalah dengan nasib seorang pelajar yang telah pandai serta mengajar al-quran. Allah Yang Maha Mengetahui tidak menerima semua amalnya dan mengatakan bahawa amalnya itu bertujuan untuk terkenal sebagai qori. Kemudian, diseret mukanya ke Neraka.

Akhir sekali, seorang hartawan yang suka menderma ketika hidupnya juga dicampak ke Neraka lantaran amalnya yang terputus hubungan dengan Allah dan bertujuan untuk dikenali sebagai dermawan. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Advertisements

4 thoughts on “PERINGATAN UNTUK SEKEPING HATI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s