TRAGEDI KIAMAT!

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :

“Jika datang hari kiamat, hari kerugian atau hari penyelesaian, maka umatku akan dihalau oleh Allah SWT dari kubur mereka menjadi 12 golongan.”

Golongan Pertama

Mereka dihalau dari kubur mereka dengan tidak bertangan dan berkaki. Kemudian mereka dipanggil ke hadapan Allah. Mereka ini ialah terdiri dari orang-orang yang menyakiti jiran tetangga dan mati sebelum bertaubat. Itulah balasan mereka dan tempat kembali mereka ialah neraka.

Golongan Kedua

Mereka yang dibangkitkan dari kubur dengan rupa binatang atau berupa babi. Dihadapkan ke hadapan Allah untuk pengadilan. Mereka yang seumpama ini ialah orang-orang yang memudahkan dengan memandang ringan atas tuntuan fardhu solat dan mati sebelum bertaubat. Itulah balasannya dan mereka kembali ke neraka.

Golongan Ketiga

Mereka yang dibangkitkan dari kubur dengan perut yang membesar dipenuhi ular dan kala jengking dan dipanggil ke neraca keadilan di hadapan Allah. Merekalah orang-orang yang tidak mahu membayar zakat dan mati sebelum bertaubat.

Golongan Keempat

Mereka yang dibangkitkan dengan keadaan darah yang mengalir dari mulutnya. Isi perutnya terburai di samping api yang bernyala-nyala dari mulut mereka bersama darah yang mengalir. Itulah orang-orang yang berdusta dan melakukan penipuan dalam perniagaan dan mati sebelum bertaubat.

Golongan Kelima

Mereka yang dibangkitkan dari kubur dalam keadaan busuk daripada bangkai baunya. Dibawa ke muka pengadilan Allah dalam keadaan demikian. Mereka ini terdiri daripada orang-orang yang cuba merahsiakan kemaksiatan dan kejahatan yang mereka lakukan seolah-olah Allah tidak mengetahuinya.

Golongan Keenam

Mereka yang dibangkitkan dari kubur dalam keadaan leher yang terputus-putus. Mereka adalah orang-orang yang menjadi saksi palsu dan pendusta yang mati sebelum bertaubat.

Golongan Ketujuh

Mereka yang dibangkitkan dari kubur dengan tidak berlidah, mulut mereka mengalir darah dan nanah. Mereka ialah orang-orang yang mencegah orang lain dari memperkatakan dan membuat kesaksian terhadap sesuatu keburukan. Mereka mati sebelum bertaubat.

Golongan Kelapan

Mereka yang dibangkitkan dari kubur dalam keadaan berpusing balik dengan kaki ke atas sementara pada faraj mereka pula keluar nanah yang panas mendidih. Mereka ialah orang-orang yang berzina.

Golongan Kesembilan

Mereka yang dibangkitkan dalam rupa paras yang hitam pekat dan matanya tertonjol keluar dengan perut berisi api. Mereka ialah orang-orang yang memakan harta anak yatim dan mati sebelum bertaubat.

Golongan Kesepuluh

Mereka yang dibangkitkan dengan badan yang berbelang-belang dan berkuda. Mereka itulah orang yang menyakiti kedua ibu bapa mereka dan mati sebelum bertaubat.

Golongan Kesebelas

Mereka yang dibangkitkan dari kubur dengan keadaan buruk rupanya, bergigi besar, bibir terkeluar paras dada, lidah mereka terkeluar dan perut mereka membuncit paras paha dan dihadapkan kepada Allah dengan paras yang buruk dan keji. Mereka ialah orang-orang yang minum arak dan mati sebelum bertaubat.

Golongan Kedua belas

Mereka yang dibangkitkan dalam keadaan wajah berseri-seri, melintasi siratulmustaqim dengan secepat kilat. Mereka inilah orang-orang yang mengerjakan amal soleh, melarang melakukan kemaksiatan, menunaikan solat lima waktu dan mereka mati dalam keadaan bertaubat. Balasan mereka adalah syurga dengan keampunan dan rahmat Allah serta kekal di dalamnya.

Advertisements

One thought on “TRAGEDI KIAMAT!

  1. astagfirullahhalazim..
    moga2 kita terhindar dari kesebelas2 perkara di atas…
    dan kembali ke jalan 12…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s